2012-09-06

Google Play Price Calculator

När jag lanserade min första betalapp på Play Store i helgen så funderade jag lite hur jag skulle sätta mina priser när vissa länder har 0% i moms och andra har 25%.
Det jag kom fram till var att jag ville att slutkund skulle "belastas" lika mycket oberoende av momsen så därför räknade jag fram så att det blev samma summa i alla länder.
Exempel:
I Sverige kostar appen 12 kr + moms = 15 kr
I Australien blev 12 kr = 1.74 AUD vilket om man konverterar tillbaks blir 12 kr eftersom det inte är någon moms på köpen där. För att "belasta" slutkund med 15 kr även i Australien så måste man höja priset till 2.2 AUD vilket blir 15.19 kr.

Det blev ett evigt räknande fram och tillbaks och lösningen på det problemet är så klart att låta datorn göra jobbet.

Här är min lösning:
http://www.nextsource.se/service/android/google_play_price_calculator/

Den fungerar som tjänsten i utvecklarkonsollen på Play Store och använder Googles valutakonverterare och gör mängder med AJAX-anrop mot den. Ett anrop för varje konvertering. Det jag lagt till är att den gör en extra konvertering tillbaks till SEK så att man ser hur mycket slutkund "belastas". Det går också att ändra värdet i varje valuta och direkt se vad det blir i SEK.

Mitt verktyg är bara ett hjälpmedel för att enkelt se ungefär hur mycket det belastar plånboken i varje land. Man bör så klart även ta hänsyn till vilken betalningsförmåga invånarna har i landet och kanske sänka priset i länder där lönenivån ligger lägre, men också höja i de länder där man i genomsnitt tjänar bättre.

1 kommentar: